Monday, 28 October 2013

Resepi Puding Ghoti (Roti) untuk cik Tirah....

Assalamualaikum...atas permintaan cik Athirah Azri memberku yang kiut miut,,hehe,,aku post kan lah resepi puding ghoti (roti ye,ate org Perak)...easy and simple je nk bt. Sbbnya resepi bleh ikot kepala korg..hehe..n usually if i make a bread pudding, i will tell my friend i make something sweet on that day. Dah 3 kali dah aku bgthu dia,, tapi sorry dear,u can hear only, not taste it..Takpe,, ill make for you..ya!!! Resepi ni korg surfing by internet pon boleh aihhh..kakak teman yang ajo....

Firstly,,

Sediakanlah bahan-bahannya.p beli kat kedai, semua ado..

1. Roti putih..
2. Butter
3. Telur
4. Susu cair (tak kesah nk letak susu sejat ka,,or susu fullcream)
5.tepung kastard
6. esen vanila
7. gula
8. garam

bahan hiasan     -Pecan (almond/ cashewnut/ ape2 kacang pun boleh)
                       - Dry fruit ( raisin/prune/kurma and whatsoever yg sedap bolh ltak,,nk bubuh halwa kundur pun xde masalah)

Sapukan butter sekeliling loyang or bekas nk ltak roti.

Sapukan butter kat each slice roti tu n susun cantik-cantik dalam loyang tadi. Buat selapis dahulu.
Taburkan dry fruit ( ikut sukala nk letak berapa banyak)
Then, continue with one more layer n taburkan pula dry fruit and pecan korg. 

OK!KERJA PERTAMA SELESAI!!!TAHNIAH

Next work.

Sediakan mangkuk yang boleh muat bahan2 nanti.
Pukul telur, gula, garam (secukup rasa), tepung kastard (satu sudu besar), esen vanila sehingga sebati.
Masukkan pula susu secukupnya.(Agak-agak dulu,kalau lebih 10 keping,boleh masukkan 1 tin susu sejat/separuh kotak susu fullcream)

Tuangkan campuran adunan tadi ke atas susunan roti korg yang cantik tu. Before tuang,tapis dulu ye. Pastu,tekan sikit supaya roti tu elok terendam dalam campuran susu. ^_^
 Erm,ada yang tanya,boleh ngap dah ke ??? Hahaha..Belum masak lagilah. Sebabnya, nampak sedap even tak masak lagi..Hihihi

Rendam dulu selama setengah jam, and bakar dalam suhu 150 darjah cekcius selama 20 minit (api atas bawah) 10 minit (api atas sahaja).

Siap!!!

kalau nak makan mcm tu je pun boleh, tapi usually mkn dgn sos kastard.

Bahan- bahan:

Susu cair
Gula
Esen vanila
Tepung kastard

Bancuh dulu semua bahan
Masak atas api sehingga sos agak pekat.




Telur, esen vanila, susu, tepung kastard with roti yang dah siap tersusun dalam loyang.



Rendam selama 30 minit


Dah siap!!! Dah kena ngap pun...>_<




Ni gambar cilok je..

No comments:

Post a Comment